STEAM festival - predavanja

Koliko je inteligentna umjetna inteligencija?

Predavač: Igor Pavleković, Microsoft CEMA Southeast Europe
Što je to umjetna inteligencija? Kako je sve možemo koristiti? Kakva je budućnost umjetne inteligencije? Kroz ovo interaktivno predavanje, približit ćemo sudionicima temu umjetne inteligencije koja nas sve više i više okružuje. Kroz nekoliko interaktivnih primjera proći ćemo kroz povijest, sadašnjost i vjerojatnu budućnost razvoja umjetne inteligencije, te ćemo objasniti kako radi. Također, važna tema koju ćemo obraditi je sigurnost i pouzdanost u korištenju umjetne inteligencije u svakodnevnom životu.
Prijavi se

Akustika buke

Predavačica: doc. dr. sc. Mia Suhanek, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb
Buka je vrlo zanimljiv fenomen koji svakodnevno čujemo, no često ga nismo svjesni. Zagađenje bukom je često zanemareno i u usporedbi s drugim okolišnim zagađivačima pa je vrlo važno osvijestiti njezine karakteristike i utjecaj. Na ovome ćemo predavanju buku sagledati iz perspektive fizike, matematike, informatike, računarstva i drugih povezanih područja; otkrit ćemo što neki zvuk čini bukom, zašto ga tako precipiramo, koji je njezin utjecaj na organizam i kako se od nje možemo zaštititi.
Prijavi se

Njihova malenkost - virusi

Predavačica: dr. sc. Ivana Šimić, Institut Ruđer Bošković
Na granici živog svijeta i nežive prirode, sveprisutni su, ponekad opasni, ponekad korisni, ali uvijek zanimljvi. Na ovom ćete predavanju učiti o - virusima. Kako oni mogu unaprijediti, a kako unazaditi naš život, gdje su sve prisutni i kako se od njih možemo zaštititi.
Prijavi se

Digitalna moda

Predavačice: prof. dr. sc. Slavenka Petrak i Maja Mahnić Naglić, mag. ing., Tekstilno-tehnološki fakultet Zagreb
Moda dobiva sasvim novo ruho na ovom interaktivnom predavanju na kojem ćemo prikazati razvoj virtualnih kolekcija modne odjeće, 3D simulacije i virtualne prototipe odjevnih modela. Takva odjeća sve se više koristi u suvremenoj modnoj industriji, ali je važna i za razvoj metaversea, gaminga i filmske industrije. Zajedno ćemo otkriti što sve modu čeka u digitalnom svijetu, ali i budućnosti “uživo”.
Prijavi se

Kako živi DNA?

Predavač: dr. sc. Marko Košiček, Institut Ruđer Bošković
Iako su ljudi od davnina imali osjećaj za razlike između vrsta, tek je otkriće strukture DNA prije 70 godina dalo znanstvenicima uvid u prirodu molekule DNA – uzvojnicu oko koje se vrti život na Zemlji. Razvoj tehnologije nam je omogućio i da ju čitamo, prekrajamo i umjetno stvaramo. Kroz ovo predavanje proći ćemo kroz najvažnija otkrića i svojstva molekule DNA, prodiskutirati što su ta znanja donijela društvu te što možemo očekivati u budućnosti.
Prijavi se

Što moramo znati o zračenju?

Predavač: izv. prof. dr. sc. Želimir Veinović, Rudarsko - geološko - naftni fakultet Zagreb
Znate li da mobitel koji upravo gledate, stolica na kojoj upravo sjedite i kemijska koju držite u ruci imaju svoje zračenje? No zašto ono uopće postoji, što nam može reći o različitim predmetima i zašto je važno? - To saznajte na radionici "Što sve moramo znati o zračenju?". Naučit ćemo kakve sve vrste zračenja postoje, što je ionizirajuće zračenje, je li ono opasno i kada, kako se od njega možemo zaštititi, ali i koja je njegova primjena. Postavljat ćemo pitanja, donositi zaključke te na jedinstven način povezivati fiziku, kemiju, geologiju i biologiju.
Prijavi se

E - & smart clothing

Predavačica: Nikolina Jukl, mag.ing., Tekstilno-tehnološki fakultet Zagreb Autori: Dubravko Rogale, Snježana Firšt Rogale, Daniel Časar Veličan, Nikolina Jukl
Pametni telefoni i pametni satovi već su nam odavno poznati, no koliko znamo o pametnoj odjeći? Što je to cyber - look, kako se izrađuje, gdje se koristi i kako nam može pomoći saznajte na ovom zanimljivom predavanju koje objedinjuje tekstilno inženjerstvo, strojarstvo, elektroniku, informatiku te kemiju i biologiju. Govorit ćemo o trenutnom napretku pametne odjeće i svim njezinim dosezima, kao i mogućnostima razvoja i korištenja u budućnosti.
Prijavi se

Kakve su ovo vradžbine?

Predavač: dr. sc. Marko Nuskol, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
Ako Vas je ikada zanimalo kako termos boca čuva toplinu Vašeg čaja da se ne ohladi ili kako to da ptice mogu stajati na dalekovodima (izrazito visok napon) došli ste na pravo mjesto. Naziv ove interaktivne prezentacije „Kakve su ovo vradžbine?!“ dolazi od izraza lica svih nas koji mislimo da znamo kako funkcionira fizički svijet oko nas dok nas netko ne pita da mu to objasnimo! Tijekom ove prezentacije učinit ćemo znanost zabavnom i pristupačnom svim sudionicima.
Prijavi se

Život u sjeni nuklearnog

Predavači: dr. sc. Želimir Veinović i Galla Uroić, mag. ing. min., Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Znate li da mobitel koji upravo gledate, stolica na kojoj upravo sjedite i kemijska koju držite u ruci imaju svoje zračenje? No zašto ono uopće postoji, što nam može reći o različitim predmetima i zašto je važno? - To saznajte na radionici "Život u sjeni nuklearnog" gdje ćemo mjeriti radioaktivnost stvari koje nas okružuju, postavljati pitanja, donositi zaključke te na jedinstven način povezivati fiziku, kemiju, geologiju i biologiju.
Prijavi se

Dúga u čaši

Predavači: Adriana Ivandić, prof. i Ivana Blagović, prof., II. Gimnazija Zagreb
Jedna od najljepših prirodnih pojava kojom ste svi, barem jednom, svjedočili jest – dúga. Kako bismo ju vidjeli, potrebni su Sunce i kapljice kiše ili barem dobar redoslijed otopina različitih gustoća, što u prijevodu znači da sami možete napraviti svoju dúgu. Na radionici "Dúga u čaši", kroz pokus koji ćete sami izvoditi, otkrit ćemo vam tajnu kako da napravite svoju dúgu, a pritom ćete naučiti kako kemija, biologija i fizika sudjeluju i međudjeluju u tom postupku.
Prijavi se

Izradi svog PizzaBota

Predavač: Matej Buovac, tvrtka Stemi
Ako postanete uzbuđeni kada čujete riječi "robot" i "machine learning", ovo je prava radionica za vas. "Izradi svog PizzaBota" radionica je u kojoj ćete, uz pomoć umjetne Inteligencije, stvoriti chatbota putem kojeg će biti moguće naručiti pizzu. Interaktivnom demonstracijom, uz praktičan rad, upoznat ćete se s osnovnim pojmovima u procesu izrade chatbota kao što su intenti, entiteti, ali i složenijim procesima poput machine learninga i slanja API requesta.
Prijavi se

Slučajna otkrića u kemiji

Predavač: dr. sc. Tomislav Portada, znanstvenik
Mnoga su se velika i važna otkrića u znanosti dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača. Koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma? U kakvoj su vezi otkrića pojedinih lijekova i pojedinih psihoaktivnih tvari, koju je ulogu u svemu tome imala slučajnost i što kao društvo možemo učiniti da slučajnih otkrića bude što je moguće više, neke su od tema o kojima ćete čuti na predavanju "Slučajna otkrića u kemiji".
Prijavi se

Tajni život H20

Predavačica: dr. sc. Jelena Parlov, Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Jeste li se sjetili danas popiti barem 2 L vode? Ako niste - trk po vodu! A kad točite vodu u svoje čaše, zapitajte se koji put ona mora prijeći da bi došla od izvora do slavine u vašem domu i bila sigurna za konzumaciju? Što se sve s vodom mora dogoditi i na koji način, kakve veze s tim imaju kemija i biologija te tko i na koji način brine brine o pitkosti naše vode? Sve ovo, ali i brojne druge zanimljivosti o vodi saznajte na predavanju “Odakle dolazi voda koju pijemo?”
Prijavi se

Muzika atoma: od kvantnih računala do putovanja kroz vrijeme

Predavač: dr.sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek PMF-a
Na ovoj ćemo se radionici družiti s atomima. Učimo još od osnovne škole da su atomi najmanji sastavni dio kemijskih elemenata i da je od njih sastavljen svijet oko nas. Međutim, atomi su puno više od toga, a kad ih dobro upoznamo mogućnosti koje nam pružaju su beskonačne: od brzih kvantnih računala do putovanja kroz vrijeme našeg Svemira uz pomoć otkrića teleskopa James Webb. Interaktivnim pokusima iz fizike na ovoj ćemo radionici uploviti u svijet kvantne fizike i otkriti široke mogućnosti koje nam nude atomi.
Prijavi se

Povijest tajnih šifri i pisama

Predavač: Krešimir Čanić, udruga Fablab
Znate li da se kriptografija, kao metoda prikrivanja značenja poruke, koristila još od najstarijih vremena? Da bi poruka postala nerazumljiva, slova u njoj se ispremeću po nekom određenom pravilu, unaprijed dogovorenom između pošiljatelja i primatelja. Tako primatelj može to pravilo preokrenuti, pa mu poruka postaje razumljiva. Na interaktivnom predavanju "Povijest tajnih šifri i pisama" naučit ćete kako koristiti različite povijesne šifre tj. šifrirati, ali i kako probijati šifre. Skoro isto kao što to rade i tajne obavještajne službe.
Prijavi se

Sedam zapanjujućih činjenica o svemiru

Predavač: dr. sc. Dario Hrupec, Odjel za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Osijek
Svemir još uvijek smatramo jednom od najvećih enigmi današnjice što potvrđuje činjenica da je 95% svemira nepoznate prirode. Kao ljudi, znatiželjna smo bića koja tragaju za odgovorima. Je li svemir beskrajan? Jesmo li sami u svemiru? Na navedena, i ostala pitanja, saznat ćete odgovore na predavanju pod nazivom "Sedam zapanjujućih činjenica o svemiru".
Prijavi se

Mitovi i istine o suplementima u tjelovježbi

Predavač: Udruga studenata farmacije (CPSA), Farmaceutsko-biokemijski fakulteta u Zagrebu
Povećavaju li proteini zaista mišićnu masu i snagu? Daje li nam kofein uistinu dozu energije? Djeluju li dodatci na prehranu na svaki organizam? Je li istina sve što nam govore o vitaminima? Odgovor na ova, ali i brojna druga pitanja dat će studenti farmacije na interaktivnoj radionici “Suplementi u tjelovježbi”, a uz to ćete zajdno razbiti i neke česte mitove o prehrani, suplementima i tjelovježbi. Za sva pitanja vezana uz suplemente, njihove nuspojave i interakcije, upitajte svog (budućeg) ljekarnika.
Prijavi se

Istraživanje Zemljinog tla

Predavači: dr. sc. Martin Krkač i dr. sc. Sanja Bernat Gazibara, Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Naša je Zemlja vrlo aktivan planet - i njezina unutrašnjost i njezina površina neprestano se kreću. Rezultat tog kretanja za ljude nije uvijek najugodniji, ali je znanstvenicima uvijek zanimljiv. U istraživanju i praćenju pokreta tla pomaže nam tehnologija, a na ovom ćemo predavanju upoznati LIDAR i GNSS tehnologiju koje će nam otkriti kako razmišlja tlo po kojem hodamo.
Prijavi se

Forenzika piksela

Predavač: Predrag Šuka, Visoko učilište Algebra
Lažirane fotografije i rasterske slike danas su, nažalost, potpuno normalna pojava. S obzirom na vrstu medija i današnji način produkcije, problematika koja nastaje vizualnom manipulacijom i lažiranjem postaje sve veća. U ovom predavanju, fokusirat ćemo se na metode detekcije lažiranih fotografija i rasterskih slika. U borbi protiv vizualne manipulacije, jedini način pozitivnog pomaka su daljnja istraživanja i primjena prema razvoju svijesti i automatiziranoj detekciji.
Prijavi se

Izaberi svoju karijeru

Predavači: Toni Milun i Gorana Urukalo Ćorkalo, Visoko učilište Algebra
Niste sigurni imate li sve informacije za izbor pravog studija? Ništa ne prepuštajte slučaju i na vrijeme saznajte sve bitne informacije u vezi državne mature i studija. U ovom specifičnom predavanju „Izaberi svoju karijeru“ dobit ćete sve potrebne informacije gdje ćete saznati kako rezultati mature utječu prilikom upisa na željeni studij, kako se najbolje organizirati i koje kompetencije morate imati da uspješno položite maturu te upišete željeni fakultet.
Prijavi se

Česta pitanja i odgovori

STEM festival je trodnevni događaj za ljubitelje tehnologije, prirodoslovlja i znanosti na kojem te očekuju eksperimenti, pokusi, radionice i predavanja.

STEM festival traje jedan dan – 20.10.2023. od 09 – 17 sati.

Primarno mladima od 12 do 19 godina, no dobro su došli svi koje zanimaju teme, noviteti i trendovi iz svijeta znanosti i tehnologije.

Prijava je potrebna za:

a) grupne posjete festivalu (škole, razredi, organizacije, fakulteti i tome slično) – prijaviti se možete na ovom online obrascu

b) za individualne posjetitelje koji žele sudjelovati na zatvorenim predavanjima i radionicama – prijaviti se možete na ovom online obrascu

Prijava nije potrebna za: individualne posjetitelje koji žele pogledati samo izlagački dio festivala, bez sudjelovanja na zatvorenim predavanjima i radionicama.

Organizator festivala

kontaktiraj nas

Ako imaš pitanja, slobodno nam piši na:

tena@huki.hr

Zaprati nas