STEAM festival - izlaganja

Razvoj života na Zemlji

Izlagačice: dr. sc. Iva Kolenković Močilac i dr. sc. Ana Maričić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Naš je planet star 4,5 milijarde godina, a rani je život na njemu započeo prije otprilike 3,8 milijarde godina. Od tada do danas dogodio se nezamisliv broj postepenih promjena koje zovemo evolucija - dokaz koliko je priroda nevjerojatna. U ovoj ćemo radionici na interaktivan način učiti o evoluciji - koje su biljke i životinje nastale u kojem razdoblju zemljine prošlosti i zašto baš tada te kakvi su se uvjeti za Zemlji morali poklopiti da bi život mogao postati i opstati.

Fizika oko nas

Izlagač: Feasyka – Physics Made Fun, Fizički odsjek PMF-a
Od trenutka kada se probudimo do trenutka kada zaspimo, pa čak i kad spavamo, jedno je sigurno - fizika je svuda oko nas. Na ovoj ćemo radionici demostrirati nekoliko sveprisutnih zakona fizike koji će nam pobliže objasniti kako funkcionira prirodni svijet. Demonstrirat ćemo rad vakuumske pumpe i Van de Graffovog generatora, naučit ćete kako se u vakuumu ponašaju različiti predmeti, otkriti zanimljivosti o elektricitetu te tako uploviti u čudesan svijet fizike. Vidimo se!

Boje inženjerstva

Izlagači: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera
Na ovom ćete izlaganju imati priliku sami izvesti nekoliko zanimljivih kemijskih eksperimenata koji će vam otkriti nove poglede na kemiju. Neki od pokusa koji će se izvoditi su: kemijski rez, čarobno mlijeko, prijenos tvari u sustavu fluid - krutina te prirodni pH indikator iz kojeg ćete moći vidjeti iz prve ruke njegovo djelovanje. Naučit ćete koja su svojstva mlijeka, a koja detrdženta, kako funkcionira pranje suđa i što je to nenewtonov fluid.

Psihologijskim testovima do znanja (o sebi)

Izlagač: PsihoFest Odsjeka za psihologiju, FFZG & STUP
Na ovoj radionici imat ćete priliku rješavati psihologijske testove na računalu kroz koje ćete bolje upoznati sami sebe. Kroz njih se uglavnom mjere osnovne kognitivne funkcije poput pamćenja, rješavanja problema ili brzine i točnosti u rješavanju zadatka. Diskutirat ćemo i o rodnim razlikama u kognitivnim sposobnostima, usmjerenosti na prošlost/budućnost kao osobini ličnosti, profesionalnim sklonostima te brojnim drugim temama iz psihologije.

Očaravajuća povijest Zemlje pod mikroskopom

Izlagač: INA-industrija nafte, d.d.
Na ovoj ćete radionici naučiti kako se određuju vrste stijena na osnovu minerala od kojih su sastavljene, kako se utvrđuje relativna starost stijena pomoću fosila i zašto nam je važno znati sve te informacije.

Kako radi dron?

Izlagač: EAIR-RMLD
Dronovi su nevjerojatna inovativna tehnologija koja pospješujei i olakšava poslovanje u brojnim sektorima. No, kako rade, kako se pokreću i gdje se sve mogu koristiti? To ćemo vam pokazati na STEAM festivalu gdje ćemo dron i pokrenuti te vam objasniti njegov princip rada.

Učenje i pamćenje

Izlagač: dr. sc. Barbara Nikolić, Biološki odsjek PMF-a
Što je eksplicitno, a što implicitno pamćenje, može li se pamćenje vježbati i kako, kako možemo pospješiti naše pamćenje, kako se pamćenje testira na životinjama? Odgovore na ta, ali i brojna druga pitanja vezana uz tu specifičnu, očaravajuću i još ne do kraja istraženu sposobnost našeg mozga saznat ćete na ovom izlaganju za koje ćemo se potruditi da ga - zapamtite 🙂

Radionica lemljenja

Izlagač: Hrvatska zajednica tehničke kulture
Na radionici lemljenja imat ćete priliku samostalno napraviti funkcionalnu svjetleću značku. Osim toga, prikazat će se zanimljivi edukacijski modeli sunčevog sustava, Tesline zavojnice s kojom je Tesla izvodio inovativne eksperimente i Kolumbovo jaje koje iza sebe ima dugu i zanimljivu priču nastanka. Bit će to izvrstan spoj zabave, učenja i usavršavanja motoričkih vještina.

Vatra i voda

Izlagač: Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva, Znanstvene čarolije i Popularizacijski odjel “Entropija”
Na ovoj ćete se radionici upoznati sa svojstvima vatre i vode, a pokusi će se izvoditi s kemikalijama koje ima svako kućanstvo. Izradom “lava lampe” učit ćete o gustoći tekućina, kapilarnost ćete promatrati ponašanjem vode u pokusu “hodajuća voda”, a hidrofilnost i hidrofobnost definirat će se korištenjem “čarobnog cimeta”. Upoznat ćemo vas i s osnovama pirotehnike i oksido-redukcijskih reakcija kao što su: reakcije gorenja krutina i tekućina, malih eksplozija u epruveti, naglih promjena boja u vodenim otopinama i simulacije malog vatrometa.

Lijeve i desne molekule

Izlagač: izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada, Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa
Sve predmete koji nas okružuju možemo podijeliti na one čija se zrcalna slika ne razlikuje od samog predmeta kao što je slučaj kod, primjerice, kugle i one čija je zrcalna slika drugačija od samog predmeta, primjer - cipele. Ista pravila vrijede i za molekule koje također možemo podijeliti na one čija je zrcalna slika identična promatranoj molekuli i one čija je zrcalna slika drugačija od promatrane molekule. Na ovoj ćete radionici vidjeti predmete, modele molekula, slike i radne listiće s pomoću kojih ćete ilustrirati navedene podjele i sve to povezati s kemijom.

Kako koristimo fiziku? - napravi sam svoj spektroskop

Izlagač: Petra Grozić, mag. educ. phys., Fizički odsjek PMF-a
Na radionici “Kako koristimo fiziku?” kroz interaktivne i zabavne pokuse, naučit ćete kako se fizika koristi u današnjim tehnologijama za koje ste već čuli, samo niste nikada razmišljali o fizici koja stoji iza njih. Uz pomoć mentora, izradit ćete svoj spektroskop - instrument koji služi za mjerenje spektra svjetla ili radijacije. Pomoću njega ćete promatrati spektre izvora svjetlosti i naučiti razlikovati osnovne spektre - linijske od kontinuiranih.

Zrnca magije

Izlagač: INA-industrija nafte, d.d.
Rad u labosu nikad nije dosadan - ispitujemo sastave, utvrđujemo svojstva, proučavamo reakcije, otkrivamo novitete. Kako izgleda rad u laboratoriju, koji su najzanimljiviji i najuzbudljiviji trenutci posla u laboratoriju otkrit ćemo vam u radionici Zrnca magije.

Kako očuvati zdrave zube?

Izlagač: Udruga studenata dentalne medicine
Često nismo niti svjesni svih koraka koje moramo napraviti da bismo zadržali zdrave zube sve dok ne osjetimo bol, a onda je jedino rješenje - popravak kod zubara. Kako se i zašto zubi kvare te kako to možemo spriječiti prije nego što se pojavi bol naučit ćemo vas u ovoj interaktivnoj radionici.

Matematika i mozak

Izlagači: Mario Borna Mjertan i Mario Zelic, Društvo za edukaciju van okvira
Što je entropija i kako utječe na nas i život oko nas? Kako funkcioniraju lozinke i algoritmi i u kakvoj su vezi s radom našeg mozga? Kakve su mogućnosti učenja i pamćenja i kako nam u tome može pomoći matematika? Impresivnu vezu brojeva, matematike, računalstva i našeg uma moći ćete upoznati na ovom sjajnom izlaganju, čak i ako niste veliki ljubitelj matematike 😊

Razvoj života na Zemlji

Izlagačice: dr. sc. Iva Kolenković Močilac i dr. sc. Ana Maričić, Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Naš je planet star 4,5 milijarde godina, a rani je život na njemu započeo prije otprilike 3,8 milijarde godina. Od tada do danas dogodio se nezamisliv broj postepenih promjena koje zovemo evolucija - dokaz koliko je priroda nevjerojatna. U ovoj ćemo radionici na interaktivan način učiti o evoluciji - koje su biljke i životinje nastale u kojem razdoblju zemljine prošlosti i zašto baš tada te kakvi su se uvjeti za Zemlji morali poklopiti da bi život mogao postati i opstati.

Proširena stvarnost u fizici

Izlagač: dr. sc. Andrej Vidak, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu
Izlaganjem "Proširena stvarnost u fizici" bit će predstavljene inovativne mobilne aplikacije koje koriste tehnologiju proširene stvarnosti. Aplikacije će simulirati gravitacijske sile između dva planeta te električne sile između naboja te centripetalne sile koja djeluje na satelit u orbiti oko planeta. Sami ćete moći utjecati na proširenu stvarnost i mijenjati fizikalne veličine kako biste otkrili što se pritom mijenja, na koji način i zašto.

Boje inženjerstva

Izlagači: Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva
U izlaganju pod nazivom "Boje inženjerstva" imat ćete priliku sami izvesti nekoliko zabavnih kemijskih eksperimenata koji će vam otkriti novi pogled na kemiju. Neki od pokusa koji će se izvoditi su Silver tree, Slonova pasta, Abrakadabra stiropor, Kemijski rez te pokus Prirodni pH indikatori. U svim ćete pokusima otkriti koliko je znanost svakodnevna te da znanstvenici možete biti i u vlastitoj kuhinji, samo ako znate prave stvari iz kemije.

Financijska pismenost

Izlagač: Ekonomska klinika, EFZG
Bez obzira na to čime se u životu bavimo - moramo biti financijski pismeni jer će nas u svakom poslu, bio on tehnički, prirodni ili društveni, dočekati termini poput: bruto, neto, budžet, doprinosi, ulaganja, mirovinski stupovi i slično. Upravo se s nekim od tih termina možete upoznati na radionici o financijskoj pismenosti koji izvode članovi udruge Ekonomska klinika s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

DNA našeg okoliša

Izlagači: BIOTA d.o.o.
Znamo da je molekula DNA uputa za život svakog živog bića, no rijetko kada razmišljamo da i okoliš i priroda koji nas okružuju imaju DNA. Kakva se sve biološka istraživanja vrše na okolišnoj DNA, što nam sve ona govore i za što se sve koriste saznajte u interaktivnoj demonstraciji filtracije vode Axolotla i dobivanja informacija koje se pritom dobivaju.

Odaberi svoju karijeru u STEM-u

Izlagač: Visoko učilište Algebra
Niste sigurni imate li sve informacije za izbor pravog studija? Ništa ne prepuštajte slučaju i na vrijeme saznajte sve bitne informacije u vezi državne mature i studija. Na izlaganju Visokog učilišta Algebra dobit ćete sve potrebne informacije gdje ćete saznati kako rezultati mature utječu prilikom upisa na željeni studij, kako se najbolje organizirati i koje kompetencije morate imati da uspješno položite maturu te upišete željeni fakultet.

Programiranje robota

Izlagač: Matej Buovac, tvrtka Stemi
Zadatak za sve (buduće) programere i robotičare - pronađite grešku u kodu i osvojite nagradu. Izlagači iz tvrtke STEMI pokazat će vam kako rade i pokreću se njihovi roboti, a potom će vam dati priliku da u Coding Cgallengeu samostalno prepoznate grešku u kodu i ispravite je kako biste pravilno pokrenuli Stemi Hexapod robota.

BIOPLAnet

Izlagačica: Zrinka Valetić, Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija
Svijest o recikliranju i pravilnom odlaganju otpada imperativ je sadašnjice. No, što se točno događa u procesu recikliranja i na koji se način iz otpada dobiva novi predmet? U radionici BIOPLAnet imat ćete priliku upoznati se s procesom recikliranja plastike. Vidjet ćete kroz što sve prolazi plastika od njenog usitnjavanja i topljenja pa sve do postupka izrade i dobivanja korisnih proizvoda. Saznat ćete kako se od plastičnih vrećica mogu dobiti korisni elementi kao što su torbice i odjevni predmeti te ćete naučiti koja su sva korisna svojstva i korisne primjene bioplastike

Vatra i voda

Izlagač: Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva
U ovoj ćete interaktivnoj radionici učiti o svojstvima vatre i vode. Upoznat ćete čaroliju kemije koja stoji iza karakteristika tekućine poput gustoće, viskoznosti, pH, hidrofobnosti i hidrofilnosti. A nakon što se osvježimo uz vodu, zagrijat ćemo se uz vatru te kroz demonstracijske pokuse objasniti utjecaj fizike i kemije na gorenje.

Upoznaj svoje tijelo

Izlagači: Odjel za sestrinstvo, Hrvatsko katoličko sveučilište
Ljudsko je tijelo kompleksni spoj različitih elemenata i procesa, a ova će vam zanimljiva radionica dati uvod u neke od njih. Simulirat ćemo akutno opito stanje uz pomoć 3D naočala i nastojati s takvim vidom savladati poligon. Koristit ćemo i UV lampu kako bismo vidjeli što se sve nalazi na rukama prije i nakon pranja te uz pomoć 3D naočala i lutke naučiti raditi kardiopulmonalnu reanimaciju.

Istraživanje prirode od atoma do Svemira

Izlagač: dr.sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek PMF-a
Ova će nas radionica u potpunosti uvući u svijet fizike i svih STEM područja s kojima ona međudjeluje - kroz primjere i demonstracije otkrit ćemo zanimljive i neočekivane zakonitosti prirode bez kojih svijet kakav poznajemo ne bi bio moguć. Počet ćemo od atomske razine pa sve do beskrajnih svemirskih prostranstava.

Kako nastaje govor

Izlagač: Klub studenata fonetike Eufonija, Filozofski fakultet u Zagrebu
Govor je vrsta komunikacije svojstvena isključivo čovjeku jer ni jedno drugo živo biće na planetu ne može govoriti. No, što je zapravo govor, zašto je toliko specifičan te gdje i kako uopće nastaje? Na ovoj ćete zanimljivoj radionici otkriti tajne ove čovječje komunikacije - imat ćete priliku vidjeti kako govor izgleda, a ne samo kako zvuči, moći ćete analizirati karakteristike svoga govora na računalu te izmjeriti parametre vlastitog glasa i tako saznati što vaš glas govori o vama.

Energija budućnosti

Izlagač: Belmet 97 d.o.o.
Sve je oko nas energija, čak i mirovanje ima svoju energiju. Potencijal energije je nepresušan, a kako je možemo usmjeriti i naučiti da radi na našu korist - o tome ćemo učiti na radionici “Energija budućnosti” koja uključuje pokuse iz fizike, kemije biologije, tehničke kulture i informatike, a teme poput pohrane energije, elektro mobilnosti, gorivih ćelija i obnovljive energije samo su neke od onih kojih ćemo se dotaknuti na STEM festivalu.

Matematika i mozak

Izlagači: Mario Borna Mjertan i Mario Zelić, Društvo za edukaciju van okvira
Što je entropija i kako utječe na nas i život oko nas? Kako funkcioniraju lozinke i algoritmi i u kakvoj su vezi s radom našeg mozga? Kakve su mogućnosti učenja i pamćenja i kako nam u tome može pomoći matematika? Impresivnu vezu brojeva, matematike, računalstva i našeg uma moći ćete upoznati na ovom sjajnom izlaganju, čak i ako niste veliki ljubitelj matematike 😊

Česta pitanja i odgovori

STEM festival je trodnevni događaj za ljubitelje tehnologije, prirodoslovlja i znanosti na kojem te očekuju eksperimenti, pokusi, radionice i predavanja.

STEM festival traje jedan dan – 20.10.2023. od 09 – 17 sati.

Primarno mladima od 12 do 19 godina, no dobro su došli svi koje zanimaju teme, noviteti i trendovi iz svijeta znanosti i tehnologije.

Prijava je potrebna za:

a) grupne posjete festivalu (škole, razredi, organizacije, fakulteti i tome slično) – prijaviti se možete na ovom online obrascu

b) za individualne posjetitelje koji žele sudjelovati na zatvorenim predavanjima i radionicama – prijaviti se možete na ovom online obrascu

Prijava nije potrebna za: individualne posjetitelje koji žele pogledati samo izlagački dio festivala, bez sudjelovanja na zatvorenim predavanjima i radionicama.

Organizator festivala

kontaktiraj nas

Ako imaš pitanja, slobodno nam piši na:

tena@huki.hr

Zaprati nas