U ponedjeljak počinju STEM radionice: 80 odabranih polaznika proširit će svoja znanja

U ponedjeljak počinju STEM radionice: 80 odabranih polaznika proširit će svoja znanja

Na 80 besplatnih mjesta za STEM radionice koje se sljedeći tjedan održavaju u Zagrebu stiglo je 919 prijava srednjoškolaca iz cijele Hrvatske! Radionice se od 21. do 25. veljače održavaju u prostorima Športske gimnazije i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta uz više od 10 predavača, stručnjaka koji će provoditi program razvijen od strane partnera. Uz radionice koje organizira i čiji su program kreirali Visoko učilište Algebra te Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu u suradnji s nositeljem projekta Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI) i Institutom za razvoj obrazivanja (IRO), partneri iz IRO-a pružit će usluge informiranja i savjetovanja učenika srednjih škola o nastavku školovanja u STEM području.

Besplatne radionice za učenike iz cijele Hrvatske

Radionice su dio projekta naziva STEM akademija Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) koji je, okupivši partnere (Institut za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Visoko učilište Algebra), uspješno ispunio uvjete za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Besplatne radionice namijenjene su srednjoškolcima od 1. do 4. razreda različitih škola iz cijele Hrvatske, a svim polaznicima radionica koji nisu iz Zagreba osiguran je hostelski smještaj i prijevoz.

Tako će 20 polaznika kreirati vlastite igrice razvijajući vještine uporabe različitih programa, aplikacija i alata u izradama igrica, a posebno će se upoznati sa softverom za izradu video igara Unity.

Druga radionica namijenjena je učenicima koji žele naučiti izrađivati aplikacije u Android okruženju te će učiti osnove Java programskog jezika. Svoje aplikacije testirat će na Android Virtual Deviceu.

Dvadeset učenika izabranih za radionicu robotike naučit će kako izgraditi koncept robota putem odgovarajućeg softvera te kako ga ispisati putem 3D pisača i zatim montirati. Radionica će sadržavati i sinkronizaciju s bespilotnom letjelicom koja će uz pomoć učenika poletjeti s platforme instalirane na robotu u svrhu izviđanja, a to će ujedno biti i simulacija misije na Marsu.

Radionica Zemlja, čovjek i geotehnologija spoj je primijenjene kemije, geologije, geološkog inženjerstva i geotehnologije koja će učenicima uz terenske i laboratorijske interaktivne demonstracije i vlastite pokuse dati uvid u neraskidivu vezu Zemlje i čovjeka.

Projekt traje dvije godine

Kroz aktivnosti projekta STEM akademija usmjerene na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i suradnju s akademskim partnerima, nastoji se popularizirati STEM područje među djecom i mladima.

Organizacijom STEM radionica, STEM festivala i jednodnevnih događanja te kreiranjem online sadržaja djeci i mladima pružit će se prilika za razvoj vještina povezanih sa STEM-om, upoznavanje s novim inovativnim metodama učenja i načinima dolaska do otkrića i rezultata u STEM-u.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29.06.2021. i ukupnog je trajanja dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.