U veljači počinju besplatne petodnevne STEM radionice za srednjoškolce iz cijele Hrvatske

U veljači počinju besplatne petodnevne STEM radionice za srednjoškolce iz cijele Hrvatske

Nakon što je krajem lipnja prošle godine započela provedba projekta STEM akademija, koji je predstavljen na početnoj konferenciji u studenom, stižu novosti o radionicama koje će se održati u veljači u Zagrebu.

Radionice kreću u veljači, učenicima osiguran prijevoz i smještaj

STEM akademija projekt je Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, a provodi se u suradnji s partnerima Institutom za razvoj obrazovanja, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Visokim učilištem Algebra, koji će od 21. do 25. veljače održati radionice za srednjoškolce usmjerene na primijenjeno računarstvo, multimedijsko računarstvo, robotiku i geološko inženjerstvo.

Radionice su besplatne i namijenjene srednjoškolcima od 1. do 4. razreda različitih škola iz cijele Hrvatske, a pojedinu radionicu može pohađati maksimalno 20 učenika, a prijave su moguće na linku. Svim polaznicima radionica STEM akademije izvan Zagreba osiguran je hostelski smještaj i prijevoz do Zagreba iz matičnog mjesta.

Izrada video igara, aplikacija, programiranje elektronike i geotehnologija

Kroz odabir sudjelovanja na jednoj od četiri različite radionice, polaznici će se moći upoznati s izradom video igara u Unity softveru prilikom čega će se moći upoznati s cijelim spektrom disciplina potrebnih za izradu igre, ali i razviti vještine uporabe različitih alata, aplikacija i programa.

One koje zanima izrada aplikacije za mobitel na Android radionici mogu naučiti kako razviti vlastitu mobilnu aplikaciju koristeći Java programski jezik, a istu će onda i testirati na Android Virtual Deviceu te će se općenito upoznati s osnovama Jave, procesima i elementima razvoja jednostavnih aplikacija u Android okruženju.

Za zaljubljenike robotike sprema se radionica robotike na kojoj će naučiti kako izgraditi koncept robota putem odgovarajućeg softvera te kako ga ispisati putem 3D pisača i zatim montirati. Vrhunac radionice bit će sinkronizacija s bespilotnom letjelicom koja će uz njihovu pomoć poletjeti s platforme instalirane na robotu u svrhu izviđanja, a to će ujedno biti i simulacija misije na Marsu.

Dok ne odemo na Mars, ipak ćemo biti na Zemlji. Točnije, na našoj radionici Zemlja, čovjek i geotehnologija uz terenske i laboratorijske interaktivne demonstracije i vlastite pokuse te zanimljive primjere polaznici mogu otkriti koje se sve blago nalazi pod našim nogama i bez kojeg bi naš život bio nezamisliv te kako ga održivo koristiti i sačuvati za buduće generacije. Radionica je spoj primijenjene kemije, geologije, geološkog inženjerstva i geotehnologije te će vam dati zanimljiv uvid u neraskidivu vezu Zemlje i čovjeka.

Provedba projekta STEM akademija započela je 29.06.2021. i ukupnog je trajanja od dvije godine. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.224.392,86 kn.